Mutlaka Okuman Gereken 4 Kokteyl Kitabı
Miksoloji 101 hakkında bilmen gerekenleri öğrendin, evini önerdiğimiz bar ekipmanlarıyla kuşattın ve kokteyl şuruplarında ustalaştın. Peki sırada ne var? Temel kokteyl kitapları! Kaliteli kokteyller yapabilmek için mutlaka okuman gereken bu kitaplar, sana farklı teknikler, sunumlar ve tabii bolca ilham aşılayacak. Hadi başlayalım!
AMERICAN BAR
Kokteyl meraklıları, barmenler ve miksolojiyle ilgilenen herkes için listenin en başlarında gelen kitaplardan olan Charles Schumann’ın American Bar kitabı beş yüzden fazla kokteyl tarifi içeriyor. 1941 yılında Almanya’da doğan Schumann, oldukça başarılı bir barmen olmanın yanında aynı zamanda kokteyl dünyasında oldukça önemli bir figür. 1970lerde Münih’te açtığı Schumann’s Bar mekânı ilerleyen yıllarda Almanya’nın en önemli kokteyl duraklarından biri haline geldi. 1995 yılında da yirmi yılı aşan kokteyl deneyimini tek bir kitapta toplamaya karar veren Schumann, American Bar kitabını ortaya çıkardı. Schumann’ı diğer barmenlerden ayıran şey kusursuz detaycılığı ve kokteyli bir içecekten çok bir deneyim olarak görmesiydi. Sen de bu kokteylleri Schumann yorumuyla görünce yeni bir göz kazanman kazanacaksın!
DIFFORD’S GUIDE TO COCKTAILS
Ünlü kokteyl uzmanı Simon Difford’ın elinden çıkan bu kitap bir dizi tariften çok kokteyl dünyası üzerine kapsayıcı bir ansiklopedi gibi! 1980lerde miksoloji yolculuğuna başladığından beri en büyük tutkusu kaliteli kokteylleri keşfetmek ve belgelemek olan Difford bu arzusunu 2003 yılında dünyayla paylaşmayı başardı. Difford’s Guide kitabını yıllarca bu gözlemlerinden doğan püf noktalar, tavsiyeler ve özel sunum teknikleriyle donattı. Difford’a göre kokteyl demek çeşitli malzemelerin bir araya gelmesinden çok daha öte bir şeydi. Çünkü kokteyl dünyasındaki tecrübeleri sırasında Difford, sıradan bir kokteylle unutulmaz bir tat arasındaki farkın içeceğin hazırlanışındaki ustalık ve işçilikten geldiğini keşfetmişti. Böylece Difford, miksolojide modern akım olarak da bilinen düşüncenin öncülerinden oldu. Difford, kitaplarının yanı sıra Difford’s Guide sitesi sayesinde dijital dünyada da oldukça saygın bir figür.
BARTENDER’S GUIDE
Bu kitap, kokteyl sektöründe tanınmış bir isim olmanın çok ötesine geçmiş ve deyim yerindeyse efsaneleşmiş Jerry Thomas’ın dünyaya kazandırdığı belki de en önemli hazine. Amerikan miksoloji sanatının babası olarak da anılan Thomas, 1830 yılında doğmuş oldukça renkli ve karizmatik bir barmen figürü. Gerek yeni kokteyller yaratmak gerek de kokteyli bir sanat formuna dönüştürmesi sayesinde de zamanında oldukça popülerlik kazanmış. Thomas’ın cümleleri de tıpkı kendisi gibi oldukça renkli ve eğlenceli. Tom Collins ve Blue Blazer gibi günümüzde halen severek tüketilen birçok kokteyli de yaygınlaştırmış Thomas’ın Bartender’s Guide kitabıyla gelecek nesillere bıraktığı miras azımsanamayacak düzeyde.
THE ULTIMATE BAR BOOK
Binden fazla kokteyl tarifi içeren bu kitap tam bir reçete bankası! 2006’da yayınlanan The Ultimate Bar Book, deneyimli miksoloji uzmanı Mittie Hellmich’in tecrübelerinden dünyaya bakmamızı sağlıyor. Kolay okunan stili ve yeni başlayanlardan tecrübeli barmenlere geniş bir kitleye hitap edebilmesiyle popülerlik basamaklarını kısa sürede tırmanan bu bar kitabı, okuyucularını yeni tatlarla deneyler yapmaya ve kokteyl yapımına dair duyusal farkındalıklar kazanmaya davet ediyor. Özellikle barın arkasında geçirdiği yılların da verdiği yetkinlikle, tercih edilmesi gereken bar ekipmanları, bardaklar ve süslemeler gibi birçok farklı noktaya değinen Hellmich, The Ultimate Bar Book kitabıyla kapsayıcı bir deneyim sunuyor.
Bildiğin kokteyl bilgilerinin ötesine geçmeye hazırsan hemen kitaplığında yer aç, listedeki en sevdiğin kitabı sipariş et ve okumaya başla! Bu sırada, kokteylin geçmişine kısa bir yolculuğa çıkmak için bu yazımızı okuyabilirsin.