Kokteyl Yaparken Kaçınman Gereken 7 Hata
Kokteyl yapmaya başlamadan önce, “Doğru kokteyl nasıl yapılır?” sorusuna bir cevabın olmasını istersin. Tabii bu cevabı bulmanın o kadar kolay olmadığını anlayınca, en azından yanlış yolda olmadığına dair bir işaret ararsın. Çünkü miksoloji de tıpkı hayattaki diğer her şey gibi deneme yanılma, zaman ve emekle gelişen bir sanattır. Yine de yeni başlayanların sıkça yaptığı bazı hatalar vardır ki, bunları düzeltmesi aslında bir o kadar kolaydır. İşte kokteyl yaparken kaçınman gereken o 7 hata!
1 – ODA SICAKLIĞINDA BARDAK KULLANMAK
Çoğu kokteyl için geçerli bir kural vardır, o da ne kadar soğuksa sonucun o kadar iyi olacağıdır. Kullanmadan önce bardaklarını 30 dakika kadar soğukta bekletmek kokteyllerine bir anda seviye atlatabilir. Bir tavsiye, ABV oranı %40 üzerinde olan içecekleri de aynı bu şekilde soğutabilirsin.
2 – SIRADAN BUZ KULLANMAK
Kimse sulu bir kokteyl sevmez. Kullandığın buz ne kadar küçük olursa o kadar hızlı eriyecek ve içeceğini bulamaç haline getirecektir. Bu yüzden daha profesyonel buzlara yatırım yapman, kokteyllerinin kalitesini belirleyecek çok ama çok önemli bir unsurdur. Buz çeşitleri ve kokteyl yapımında buzla ilgili bilmen gereken her şey için Viski Kokteyl Buz Rehberi’ni keşfedebilirsin.
3 – İLK OLARAK VİSKİYİ KOYMAK
Bir kokteyl yaparken önce şurup, meyve suyu gibi daha ucuz malzemeleri ekleme alışkanlığını edinmek özellikle de yeni başlarken işini oldukça kolaylaştıracaktır. Böylece hata yaparsan (ki yeni başlarken en iyiler bile sıkça hata yapar) daha önemli malzemelerini boşa harcamamış olacaksın.
4 – GARNİTÜR/SÜSLEME KULLANMAMAK
Unutma, sunum her şeydir! Ayrıca garnitürler, süsleme işlevlerinin dışında bir kokteyle ferahlık, aroma ve derinlik kazandırırlar. Mesela kirazsız bir New York Manhattan düşünebiliyor musun? Böyle detaylara ne kadar önem verirsen, yeni başlayanlardan kendini o kadar ayırırsın. O yüzden garnitürlerini al ve süslemeye başla!
5 – YANLIŞ BAR EKİPMANI KULLANMAK
Bir kokteyli karıştırman gerekirken çalkalarsan veya çalkalaman gerekirken karıştırırsan, yapmak istediğin kokteylden oldukça uzaklaşabilirsin. Bu konuda başlangıç için şu öneriyi takip edebilirsin; eğer kokteylin az malzemeli ve viski ağırlıklıysa karıştır. Ama eğer meyve suyu, yumurta veya süt ürünleri gibi mutlaka birleşmesi gereken ürünler içeriyorsa malzemelerin ayrışık kalmayacağından emin olmak için çalkala.
Çalkalama işlemi için bir tavsiye, tüm malzemeleri buzla çalkalarsan daha iyi birleşeceklerdir.
6 – TAZE MALZEMELERE ÖNCELİK VERMEMEK
Kokteyl yapımında kullandığın birçok malzemenin bir raf ömrü vardır ve bir kere açıldıktan sonra bazıları hızla bozulabilir. Tasarruf etmek için uzun süre önce açtığın malzemeleri kullanmak, kokteylini amatörlerin seviyesinden bile aşağı çekebilir. Mutlaka taze malzemeler kullandığından ve mutfakta gıda güvenliği adına kontrolde olduğundan emin ol!
7 – ÖĞRENMEYİ BIRAKMAK
Bazı yeni başlayanlar, birkaç temel bilgi edindikten ve birkaç miksoloji kitabı okuduktan sonra, hemen alanda ustalaştıklarını sanıp öğrenmeyi bırakabilirler. Oysaki, kokteyl yapımı çokça inceliği olan ve ustalaşması yıllar alan bir sanattır. Tabii öğrenmek hiçbir zaman bitmez! Sürekli kendini geliştirdiğinden ve yeni bilgilere açık olduğundan emin olmak yolculuğunda sana büyük avantaj sağlayacaktır.
Her yanlışı düzeltmenin yolu önce onun farkına varmaktan geçer. Sende bir sonraki kokteylini yaparken bu tavsiyeleri göz önüne alarak hem kendini hem de konuklarını şaşırtmaya var mısın? Ne zaman yardıma ihtiyacın olursa diğer kokteyl yazılarımızı okumak için linke tıklaman yeterli.