TEMEL BAR EKİPMANLARI
Tüm kokteyl severlerin hayatlarının bir bölümünde kurdukları ortak bir cümle vardır. “Bir bar açsak!” Hayalini kurmak oldukça heyecan verici olsa da aslında miksoloji titizlikle öğrenilmesi gereken bir sanattır ve inceliklerini öğrenmeden girişilmemesi gereken bir iştir.
Favori viski kokteylin ister aşk dolu bir Portofino ister havalı New York Sour olsun; her kokteylin kendine has bir hazırlanma biçimi ve bu süreçte yardım aldığı bazı araçlar vardır. Hadi (şimdilik) hayali barının arkasına geç ve temel bar ekipmanlarını bizimle keşfet!
BAR KAŞIĞI
Aslında uzun saplı bir kaşık olan bar kaşığı, Mixing Glass’a (karıştırma sürahisi) giren kokteylleri karıştırmak için kullanılır. Ayrıca bir çay kaşığına denk olan ölçüsü sayesinde küçük miktardaki malzemeleri bile başarıyla ölçebilir. Özellikle uzun ve gazsız kokteylleri bir bar kaşığıyla karıştırman işini bir hayli rahatlatacaktır. Malzeme olaraksa paslanmaz çelik olanları tercih etmeni öneririz.
JIGGER
Bar ekipmanlarının en önemlilerinden olan Jigger bir tür ölçektir. Ve onlarla ilgili bilmen gereken bir şey varsa leziz kokteyllerin vazgeçilmezlerinden olduklarıdır! Çünkü doğru ölçekleri bir araya getirmek bir kokteylin başarıya ulaşıp ulaşmayacağını belirleyecek belki de en önemli unsurdur.
Jiggerlar genellikle metal veya camdan yapılırlar ve standard ölçüleri 1½ ons – yani 45 ml’ye eşittir. Ancak tüm Jiggerlar aynı ölçüye sahip değildir; bu yüzden kokteylini hazırlamadan önce Jigger’ının ölçüsünü kontrol etmeyi unutma!
LİMON SIKACAĞI
Birçok klasik kokteylde limon veya misket limonu gibi ekşi notalara sahip narenciyeler kullanılır. Bu yüzden kullanışlı bir limon sıkacağı, büyük olasılıkla kokteyl hazırlık sürecindeki yakın dostlarından biri olacaktır.
Bazı barlar önceden hazırlanmış taze meyve sularını kullanmayı tercih etse de biliyoruz ki hiçbir şey yeni sıkılmış bir meyve suyunun yerini tutamaz!
Limon sıkacağının çeşitli boyutları vardır ve sen de kullanacağın meyvelere göre bir boyut tercih edebilirsin.
SHAKER (KOKTEYL ÇALKALAMA ARACI)
Bir kokteyli en iyi şekilde çalkalamanın yolu Shaker kullanmaktan geçer. En yaygın şekilde kullanılan iki Shaker türü vardır; Standart Shaker ve Boston Shaker.
Boston Shaker: Koni şeklinde iki parçadan oluşur. Genellikle estetik görünüşü ve kullanış rahatlığından dolayı bar çalışanları tarafından tercih edilir. Ancak bardağa dökme zamanı geldiğinde Boston Shaker ayrıca bir süzgece ihtiyaç duyar ve Standart Shaker’a göre biraz daha küçük bir karıştırma sürahisine sahiptir.
Standart Shaker: Kendinden bir süzgece sahiptir ve bu yüzden üç parçadan oluşur. Hem kokteyli karıştırmak hem de süzerek koymak için oldukça kullanışlı bir ekipmandır. Standart Shaker kullanırken dikkat etmek gereken şey ise hız konusudur. Fazla hızlı olunduğunda süzgecin üstündeki parça da kokteyle düşebilir ve bir anda tüm emeklerini çöpe atabilir.
Hangi kokteylde hangi çalkalama aracının kullanılacağı tamamen bardaki kişinin karar vereceği bir durumdur. Boston ve Standart Shaker türleri arasında belli başlı farklar olsa da aslında yapılan tercihin büyük kısmı estetiğe dayanmaktadır.
Shaker kullanılarak hazırladığımız viski kokteyllere buradan ulaşabilirsin.
SÜZGEÇ
Özenle hazırladığın kokteylin içine posa ve benzer istenmeyen malzemelerin sızması ne kadar kötü olurdu, değil mi? Böyle durumları engelleyebildiği için bar dünyasında süzgecin özel bir yeri vardır. En yaygın kullanılan iki süzgeç türü; Julep ve Hawthorne’dur.
Hawthorne genellikle çalkalanarak hazırlanan kokteyllerde kullanılırken Julep’in yardımına ise özellikle karıştırılarak hazırlanan kokteyller sırasında başvurulur. Bu süzgeçler bir Shaker veya çalkalama sürahisinin ağzına tam oturacak şekilde bar endüstrisi için bizzat üretilirler ve birçok kokteylin yapımında kullanılırlar. Bazı görüşlere göre Hawthorne, iki süzgecin işlevini de yerine getirebilmektedir. Bu yüzden tek süzgece ihtiyaç duyanlar ilk olarak bir Hawthorne Süzgeci tercih edebilir.
BUZ KOVASI
O buzlar erimeyecek! Kokteylde en çok kullanılan malzemelerin başında gelen buzu serin tutmak tabii ki kolay değildir. Bunun için de birçok barda buz kovalarının yardımına başvurulur. Paslanmaz çelikten renkli plastiklere kadar birçok farklı türde karşılaşabileceğin buz kovaları arasında en doğa dostu malzemeleri seçmen hem kovanın uzun ömürlü olması için hem de doğa için en iyisi olacaktır.
ŞİŞE AÇACAĞI
Eh, hepimiz bunun ne olduğunu biliyoruz aslında. Bu küçük metal bar ekipmanı aynı zamanda bar çalışanları arasında “kilise anahtarı,” adıyla da bilinir ve çeşitli şişelerin açılmasında hayatı kolaylaştırır. Eminiz kimse sodasının dişle açıldığını görmek istemeyecektir. En azından öyle umuyoruz.
MUDDLER
Muddler, meyve veya bitki gibi çeşitli kokteyl malzemelerini ezmeye yarayan uzun saplı bir çeşit ezici alettir. Genellikle tahta veya metalden yapılır ve bardağın dibinde malzemeleri ezerek esanslarının salıverilmesini sağlarlar. Bu da tabii ki kokteyle önemli bir aroma katar. Muddler, Mint Julep veya Caipirinha gibi birçok kokteyl hazırlığında kullanılan temel ekipmanlardan biridir.
MIXING GLASS (KARIŞTIRMA SÜRAHİSİ)
Mixing Glass ekipmanı tümüyle kokteyl karıştırmak için tasarlanmıştır. Bu sürahiler Shaker yerine geçmez, yani kokteyl çalkalamak için kullanamazsın. Zaten kokteyllerin de hepsi çalkalanarak yapılmaz. İşte bu tip durumlarda yardımına Mizing Glass yetişir. Herhangi bir büyük kap veya Boston Shaker’ın karıştırma sürahisi de aynı işlev için kullanılabilecek olsa da, profesyonel bir Mixing Glass uzun vadede el kolaylığı sağlayan bar ekipmanlarından biri olacaktır. Mixing Glass kullnılarak yapılan viski kokteyllerine buradan ulaşabilirsin.
BIÇAK
Yüksek kaliteli keskin bir bıçak, kokteyl malzemelerin kesimi veya garnitür olarak hazırlanmasında oldukça faydalıdır. Özellikle narenciye içeren kokteyllerde bu bıçağın yardımına başvuracağın neredeyse kesin!
SEBZE/MEYVE SOYACAĞI
Bıçak kesmeye dair birçok işleve sahip olsa da, iş ince ince soymaya geldiğinde bir soyacağın yerini tutamayacağı aşikâr. Y şeklindeki bilindik sebze/meyve soyacakları yine özellikle narenciye içeren kokteyllerde karşılaşacağın bir ekipman olacaktır.
BLENDER
Meyveli Frappe, Daiquiri, Piña Colada – birçok soğuk kokteylin olmazsa olmazı Blender’lar hepimizin evlerinde olanlardan çok da farklı değil. Barlarda kullanılan Blender’ların farklarıysa meyve ve buzu aynı anda ezebilecek daha güçlü bir motora sahip olması. Ve hızlı soğutma yapması için paslanmaz çelikten yapılıyor olması.
İnsan tüm bar ekipmanlarına birden sahip olmak istese de başlangıç için bazı temel malzemelere sahip olmak gayet yeterlidir. Çünkü unutmamak gerek ki bir kokteylin başarısında en büyük pay sahibi tek başına ekipman değil, o ekipmanı kullanan kişi ve reçetedir!
Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere.