KALABALIK GRUPLAR İÇİN KOKTEYL YAPMANIN PÜF NOKTALARI
Hazırladığım viski kokteylin tadının iyi olduğundan nasıl emin olabilirim? Farklı ekipmanlar kullanmam gerçekten gerekli mi? Meyveli kokteyller için dikkat etmem gereken noktalar neler? Kalabalık hedef gruplarını merkeze alarak kokteyl yapımında bilinmesi gereken birçok püf noktayı bu yazımızda paylaşıyoruz!
1 – TEMEL EKİPMANLARI EDİN
Kalabalık gruplar için kokteyl yaparken en önemli noktalardan biri, tabii ki doğru bar ekipmanlarına sahip olmaktır. Shaker, jigger, bar kaşığı, süzgeç gibi belli başlı ekipmanların kokteyl yolculuğunda ayrılmaz dostlarından olması ve sana bolca zaman kazandırmasına kesin gözüyle bakabilirsin!
Tüm seti bir anda tamamlamak zorunda olmasan da temel ekipmanların neler olduğunu bilmen tariflerinde fark yaratman ve pratik çözümler geliştirmen için önemli bir adım olacaktır. Bu konuda daha fazla bilgi almak için Temel Bar Ekipmanları yazımızı okuyabilirsin.
2 – KLASİK KOKTEYLLERDE UZMANLAŞ
Yapabileceğin çoğu kokteylin temeli öyle ya da böyle klasik kokteyllerden geçer. Bu kokteyllerde ne kadar uzmanlaşırsan da kalabalık gruplarda karşına çıkabilecek farklı kokteyl ihtiyaçlarına karşılık verebilme şansın o kadar yükselir. Belli başlı klasik kokteyller; Old Fashioned, Manhattan, Whisky Sour, Mint Julep ve Highball’dur. Klasik viski kokteyller konusunda daha fazlasını keşfetmek için buraya.
3 – DOSTUNU YAKIN, MEYVELERİNİ TAZE TUT
Kokteyl sanatını öğrenirken kısa sürede belli bir seviyeye ulaşabilirsin. Ama misafirlerini gerçekten büyülemek istiyorsan her zaman taze meyveler kullanmanı öneririz. Çünkü konu meyve olduğunda, hiçbir şey taze sıkılmış bir meyvenin canlılığının yerini tutamaz. Bunun için biraz daha zaman ve emek harcaman gerekeceğini biliyoruz ama buna sonuna kadar değeceğini garanti ederiz!
Meyvelerle ilgili bir püf nokta daha meyveleri kullanmadan hemen önce sıkman gerektiğidir. Çünkü asidik meyveler kısa sürede oldukça acımsı bir tat kazanabilirler. Bu yüzden de önceden kesilmiş bir limon, kokteylini kolayca sabote edebilir ve istediğin noktaya ulaşmanı epey zorlaştırabilir. Özellikle kalabalık gruplar için de bu durumun telafisi oldukça zor olacaktır.
4 – KENDİ ŞEKER ŞURUBUNU YAP!
Kokteyl yapımını öğrenme yolculuğunda şimdiden bile tariflerde ‘şeker şurubu’ birçok kez karşına çıkmış olabilir. Şeker şurubu aslında marketlerde kolayca bulabileceğin bir ürün olsa da kendi şeker şurubunu yapmayı öğrenmek kokteyllerinde kesinlikle fark yaratmanı sağlayacak, işin küçük ama önemli püf noktalarından!
Bunun için de tek yapman gereken eş ölçüde su ve şekeri ölçmek, suyu kaynatmak ve kaynadıktan sonra da şekeri eklemek. Oluşan karışımın birkaç dakika soğumasını bekle ve dolaba at. Bu kadar basit, şeker şurubun kullanıma hazır!
5 – FARKLI BUZLARLA DENEYLER YAP
Hangi kokteyli yaparsan yap, bir içeceğe buz eklediğin anda ısısı ve kıvamı değişeceği için buz her kokteylde en dikkatle kullanılması gereken malzemelerdendir. Buzla ilgili en önemli püf noktaysa tek bir buza sadık kalmak yerine çeşitli buzlarla kendi kendine çeşitli denemeler yapmaktır. Böylece kalabalık gruplar gibi daha zorlayıcı misafirlerle karşılaştığında onları şaşırtmak ve memnun etmek için elin çok daha güçlü olacaktır. Buz konusunda seçeneklerinden bazıları; küçük buz küpleri, büyük buz küpleri, bizim kişisel favorimiz kırık buzlar ve tabii ki standart dondurulmuş buzlardan kullanmak olabilir.
6 – BARDAK SEÇENEKLERİNİ ARTTIR
Farklı kokteyl bardakları, farklı katmanlara sahip karışımların renk, tat, ısı ve aromasını etkileyebilir. Bu yüzden kokteyllerini doğru bardaklarda servis etmek çok ama çok önemlidir. Kalabalık ve farklı gruplar için kullanımlarına aşina olman gereken bazı kokteyl bardakları; Coupe, Martini Bardağı, Highball, Margarita Bardağı, On-the-rocks, Collins, Şampanya Bardağı ve Julep Bardağı’dır. Kokteyl bardaklarıyla ilgili detaylı yazımız yakında seninle!
7 – KOKTEYLLERİNİ İLK DENEYEN SEN OL
Tıpkı şeflerin yemeklerini önce kendilerinin tatması gibi, bir miksoloji uzmanı da kokteyllerini ilk tadan kişi olmalıdır. Özellikle de yeni başlarken. Kalabalık gruplar için kokteyller yaparken kullanacağın malzeme ve değişkenler artacağından, karışımlarını bir üst seviyeye taşımak için hazırladığın ürünleri önce sen deneyebilir, böylece tatlarının istediğin gibi olduğuna emin olabilir veya yapmak istediğin bir değişiklik olduğuna karar verirsen sunum öncesi bunları yapabilirsin.
Burada önemli noktalardan biri de pipet değil kaşık kullanıyor olmak. Çünkü bir kokteylin yolculuğu dudaklardan başlayıp sırasıyla damak, arka damak ve boğazdan geçer. Ve kokteyli tatmak için pipet kullandığında sıvı doğrudan damağın arkası ve boğazına gideceği için tat alma duyunun büyük bir bölümünü kullanamamış olursun. Bu durumda tatlarına dair doğru değerlendirme yapman da pekala zorlaşır.
8 – SÜSLEMEYİ ES GEÇME!
Ve son olarak ister basit bir limon dilimi ister sulu ve taneli meyveler veya aromatik yapraklı bitkiler… Garnish (garnitür) adı verilen bu süslemelerden ekleyerek viski kokteyllerinin hem görünüşünü hem de tadını güzelleştirmeyi ihmal etme deriz. İlk izlenimler önemlidir ve sadece bir kez yaşanırlar!
Tabii ki, kalabalık gruplar için kokteyl yapma konusundaki püf noktalardan biri de miksoloji dünyasının sıkı bir takipçisi olup trendleri takip etmektir. Bu yazı ilgini çektiyse ve daha fazlasını keşfetmek istiyorsan, güncel trend kokteyllerini keşfetmek için hemen Trend Kokteyller sayfamızı inceleyebilirsin.