MİKSOLOJİDE ANA MALZEMELER
Miksoloji dünyasında kullanılan malzemelerin sayısı, kokteyl yolculuğuna yeni başlayanların gözünü biraz korkutabilir. Ancak her zaman yeniliklere açık olan “Miksoloji sanatı”, yeni yol arkadaşlarına da bir o kadar açıktır ve yalnızca bazı ana malzemeleri tanıyarak bile sayısız kokteyl hazırlanabilir!
Miksolojide ana malzemeler nelerdir? Ya da “bir kokteylde bardağın kenarına yerleştirilen meyveler ne işe yarar?” gibi soruların varsa doğru yerdesin. Şimdi birlikte miksolojideki ana malzemeleri tanıyacağız.
KOKTEYL YAPISI
Bir kokteyl üç ana bileşenden oluşur; bunlar sırasıyla: The Base/Basis (taban), The Body/Modifier (gövde) ve Perfume (parfüm/koku) olarak bilinir.
The Base, kokteyllerin temelini oluşturan bir tür tabandır. Aynı zamanda içeceğin en büyük bölümünü kapsayan malzemedir. Bu yüzden de bir kokteylin tabanını belirlediğiniz anda aslında nasıl bir kokteyl yapmak istediğinize de karar vermiş olmanız gerekmektedir. Çünkü her taban rastgele seçilmiş bir body yani gövde ile uyumlu olmayacaktır.
Taban ve Gövde ayrımını anlamak için çok sevilen JOHNNIE & WINE kokteylimize bakalım. Burada Scotch kokteylin tabanını oluştururken şarap ise onun gövdesi görevini görmektedir. THE BOBBY BOUCHER reçetesinin tabanı yine Scotch iken bu sefer gövde bileşen olarak vermut kullanıldığını görürüz. Bu ayrımı anlamak, bileşenlerin eklenme sırasından tahmini ölçeklerine kadar birçok noktada hayat kolaylaştıracaktır.
Zira body yani gövde ilgili önemli bir nokta da, kokteylin taban bileşenini bastırmayacak ölçülerde kullanılıyor olmasıdır. Gövde lezzetler bir kokteyle kıvam, doku ve ağırlık kazandırdığı için Miksoloji sanatında oldukça önemli bir yere sahiptir.
Bir kokteylin tümüyle tamamlanabilmesi için genellikle The Perfume (parfüm/koku) denilen lezzet verici maddeler kullanılır. Kullanılacak parfüm, kokteylin taban bileşenine göre seçilir ve onun tadını güçlendirmek, geliştirmek için kullanılır. Bir kokteylin en küçük yapıtaşı olan bu maddeler meyveden, fındığa, aromatik bir kahveden şifalı bitkilerin kullanıldığı bir liköre, hatta bir şurup veya bittere kadar her şey olabilir. Parfüm seçimi yapılırken dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise hedeflenen tattır. Acı, tatlı veya ekşi notalardan hangileri öne çıkarılmak isteniyorsa kokteylde kullanılacak parfüm de ona göre farklılık gösterecektir.
VİSKİ
Viski Kokteyllerin yapımında kullanılan ana malzeme elbette viskinin kendisidir! Hazırlamak istediğin kokteyle göre yapacağın viski seçimi pekâlâ değişiklik gösterecektir. Çünkü halihazırda oldukça zengin bir tarih ve tat profiline sahip olan viski, aynı zamanda olgunlaştığı koşullara göre farklı notalar edinen bir yapıya sahiptir.
Buradaki en önemli noktalardan biri premium viskilerin bazen bir kokteyli bir değil birkaç basamak yukarı taşıyabileceğidir. İsli bir Scotch ise bir viski kokteyli her zaman lezzetli ve unutulmaz yapar.
BUZ
Düşününce oldukça basit bir malzeme gibi gelse de buzun bir kokteyl için önemi anlatmakla bitmez. Bazılarının reçete yazarken ana malzemeler içine dahil etmeyi bile unuttuğu buzlar, bir kokteylin ısısından kıvamına kadar birçok şeyin en büyük kontrolcüsü durumundadır. Bu yüzden konu soğuk kokteyllere geldi mi, buz, adını reçeteye altın harflerle yazdırabilecek bir malzemedir desek abartmış olmayız.
Kokteylde buz kullanmanın çeşitli yolları vardır. İlk akla gelense tabii ki buz küpleridir. Buzlukta da hazırlayabileceğin bu küplerin yardımına birçok kokteylde başvuruyor olacaksın. Ayrıca çalkalama veya karıştırma süreçleri sırasında da yine onlarla samimiyet kurabilirsin.
Bazı kokteyllerde klasik buz küplerinin yerine beş altı santim uzunluğunda tek bir buz parçası kullanmayı da tercih edebilirsin. Kullanılan buzun hacmi büyüdükçe daha yavaş eriyeceği için özellikle yavaş içimli kokteyllerde bu büyük hacimli buzlara başvurmak daha doğru bir seçim olacaktır.
Son yöntem ise ezilmiş/kırılmış (crushed) buz kullanmaktır. Bunun için bir buz kıracağı edinebilir veya buzları bir poşetin içine koyup tokmak gibi bir cisim yardımıyla onları kırabilirsin. Bu yöntemle yapılmış kokteyller daha kristal ve etkileyici bir görünüme sahip olurlar ama buz hacimleri küçük olduğu için daha hızlı ısınma/erime eğilimi gösterirler. Bu yüzden yavaş içimli bir kokteyl hazırlarken normalde kullanılacak buz miktarını arttırmak veya başka bir yöntem tercih etmek daha sağlıklı olacaktır.
MIXERS
Miksolojinin ana malzemeleri arasında yer alan bir diğer bileşen Mixer’dır. Bu, kokteyle lezzet ve uyum kazandıran alkolsüz içeceklere verilen genel isimdir ve elektrikli içecek karıştırıcı olan Mixer ekipmanıyla karıştırılmamalıdır. Kokteyl karışımında en yaygın kullanılan alkolsüz karışımlar tonik, zencefil gazozu, kola ve limon bazlı sodalardır.
Bununla birlikte taze sıkılmış narenciye meyvelerinin suları (limon, portakal, greyfurt gibi), bir kokteyle ekşilik ve asit; maden suyu gibi gazlı içecekler karbonat yoğunluğu ve hafiflik; kokteyl şurupları da (Basit Şurup, Bal Şurubu, Berry Şurubu gibi) lezzet ve tatlı notalar katabilirler.
GARNİTÜRLER VE LEZZETLENDİRİCİLER
Garnitürler basit süslemeler olarak düşünülebilecek olsa da aslında kokteylin kokusunu yaratma konusunda epey büyük öneme sahip temel malzemelerdendir. Söylenene göre, aldığımız tadın yaklaşık yüzde doksanı koku duyumuz aracılığıyla oluşuyor. Koku bakımından oldukça zengin olan garnitürler, süslemeler bu yüzden birçok kokteylin ve bar uzmanının olmazsa olmazlarındandır.
Miksolojide en yaygın kullanılan dört garnitür:
LİMON: Limon gibi baskın kokusu olan bir garnitür kullanmak kokteylin tüm havasını bir anda değiştirebilir. O yüzden daha minimal bir süsleme etkisi isteniyorsa dikkatli kullanılması gerekir. Bununla birlikte kokteylin tatlı kulvardaki notalarını azaltmak veya daha asitli hale getirmek isteniyorsa limon kullanmak en iyi tercih olacaktır! İster spiral ister de bardağın kenarına bükülerek veya çeşni yöntemiyle kullanılabilir.
BITTERS: Bitterler bir sürü bitkinin karışımıyla elde edilen acı aromalardır. En yaygın kullanılan Angostura’da olduğu gibi, bazıları daha özel harman tatlara sahipken, bazıları greyfurt veya kiraz gibi tek bir baskın tada sahip olabilir. Tek başına da tüketilebilen bitterler miksolojide ise kokteyle kattıkları acımtırak ve bitki kökenli doğal kokuları ve aromaları sebebiyle sıkça tercih edilirler.
PORTAKAL: Kokteyl yapımında en çok tercih edilen garnitürlerden olan portakal, özellikle kabuğundaki esansı kokteyle kazandırdığı için oldukça sevilir. OLD FASHIONED gibi bazı klasiklerin vazgeçilmez malzemelerindendir ve yer aldıkları kokteylin aromalarını daha da keskinleştirirler.
NANE: MINT JULEP veya JOHNNIE & MINT gibi birçok Viski Kokteyl tarifinde de kendine yer bulan nane garnitürü, kullanıldığı kokteyle serinlik ve tazelik katar. Bitterlerin aksine kokusunu ve aromasını bırakması için bitkinin doğrudan bardağa yerleştirilmesi de cabası! Taze nane kullanımı özellikle yoğun tatlı veya ekşi tatların olduğu kokteylleri dengelemek için birebirdir.
Miksolojinin ana malzemelerini öğrendiğine göre artık kendi kokteylini yapmaya hazırsın. Hemen Tüm Kokteyller sayfamıza git ve uzun zamandır yapmak istediğin bir viski kokteyli için denemelere başla!